Asociaţia de Terapii Suportive Hipoterapia este o organizaţie non-profit, înfiinţată în luna martie 2012, având ca membri fondatori psihologi, psihoterapeuţi, medici şi psihopedagogi, care au decis să îmbogăţească aria de suport a copiilor cu dizabilităţi utilizând terapia cu ajutorul calului şi alte forme de recuperare neuropsihică, disponibile până acum doar în străinătate. Această structură este de drept privat, fiind creată de prieteni şi de admiratori ai copiilor şi ai calului, având ca principale obiective:

  • Să desfăşoare, în condiţii adecvate şi cu persoane specializate, activităţi terapeutice (hipoterapie şi alte tipuri de terapii suportive) care să vină în sprijinul persoanelor cu dizabilităţi (autism, sindrom Down, tetrapareze, parapareze, ADHD şi alte afecţiuni).
  • Să organizeze activităţi cu caracter profesional (ateliere de lucru, şedinţe, schimburi de experienţă, conferinţe, congrese, workshop-uri, stagii de studii etc.) cu participare naţională şi internaţională, pentru informarea la zi cu cercetări şi direcţii de dezvoltare în domeniu.
  • Să sprijine activitatea profesională a membrilor asociaţiei, a psihologilor, a psihopedagogilor şcolari, a terapeuţilor, organizând cu ajutorul formatorilor stagii de formare şi perfecţionare.
  • Să invite specialişti din ţară şi din străinătate pentru a participa la manifestări ştiinţifice şi profesionale de profil, pentru a ţine conferinţe în cadrul ei şi, în acelaşi timp, să faciliteze participarea membrilor săi la reuniuni ştiinţifice şi culturale, naţionale şi internaţionale.
  • Să iniţieze parteneriate, proiecte, programe care să promoveze integrarea în societate a persoanelor cu dizabilităţi.
  • Să dezvolte programe speciale pentru persoanele cu dizabilităţi ( în special copii) fiind foarte bine apreciate progresele obţinute cu ajutorul acestei metode numită de specialişti – Hipoterapie.

,, Am înfiinţat Asociaţia de Terapii Suportive HIPOTERAPIA plecând de la o idee, un vis, o speranţă, care au crescut şi au devenit dorinţa de a aduce într-un singur univers de normalitate, de dragoste, grijă şi încredere, persoana cu nevoi speciale, calul cu forţele sale nebănuite, cu puterea sa de a iubi, de a susţine, de a oferi şi specialiştii alături de care să pot da viaţă acestui vis.”

Psiholog psihoterapeut Anca Bîlba, preşedintele asociaţiei.